stomatolog novi beograd

Bezmetalne  krunice – Navlake

RAZLIKE – PREDNOSTI – MANE

Prelazeći iz 20. u 21. vek već smo uz eru novih tehnologija dodali tehnologiju novih materijala, cija sinergija je otvorila neslućene mogućnosti, za izradu sve boljih i vrednijih zubnih nadoknada.

METALOKERAMIKA

Odomaćena je godinama u našoj stomatološkoj praksi. Naime pacijenti se cesto pitaju kako to keramika tj“porcelan“ ne pucaju . I davno je primeceno da porcelan ili keramika kad ima cvrstu podlogu ne puca cak iako je u jako tankom sloju. Ovo otkrice je iskorisceno prvo u izradi metalokeramickih kruna. Za metalokeramicke krune sisteme-podloga za metalokeramiku je metalna. Ona se izradjuje od specijalnih dentalnih legura i debela je 03-05 mm. Na metalnu podlogu se kasnije u tri faze slaze i pece keramika do konacnog oblika prirodnih zuba. U celini metalokeramicka kruna je rucni rad.

BEZMETALNE KRUNE – NAVLAKE

Navlake-podloga je  kako im ime kaze bez metala. Ima ih vise, najcesce su zirkonija koja se zbog tvrdoce korist i za mostove veceg raspona presovana keramika litijum disilikat. Osnova se na razne nacine izradjuje od ovih materijala,a onda se keramika slaze takodje u 3 faze kao kod metalokeramike do finalnog oblika.

Razlika izmedju metalokeramickih i bezmetalnih kruna su prvenstveno (estetski) u biokompatibilnosti:

1. Naime bezmetalana keramika je potpuno bioinertan materijal apsolutno ne reagujuci materijal,stom ne mozemo reci za metalokeramiku Iako su slucajevi primarne preosetljivosti na dentalne legure retki,ipak su zabelezeni .Mnogo su cesca ostecenja i promene na mekim tkivima kad pored metalokeramike imamo i druge nadoknade tipa celicnih kocica ili amalgamskih plombi. Naime izmedju raznorodnih metala se posredstvom pljuvacke kao provodnika razvija elektrohemijski potencijal koji dovodi do vidnog talozenja jona teskih metala u desnima (ono sto vidimo), a po ne tako novim otkricima i u udaljenim tkivima (ceo svet je ustao protiv amalgama i metalnih legura samo jos uvek mi to tolerisemo).

2. Prednost ali i razlika bezmetalnih keramickih kruna nad metalokeramickim krunama nije samo estetska.Estetska superiornost bezmetalnih keramickih kruna posebno je vidna u estetskoj zoni tj prednjih zuba. Zbog svoje providnosti i fotopropustljivosti odaju utisak prirodnosti. Ne mora oko biti mnogo osetljivo pa da vidi ovu razliku.

3. Zbog povlacenja desni kroz izvestan broj godina, 5-10 na metalokeramickim zubima se vidi metalni rub pa se one upravo iz tih razloga cesce menjaju.