stomatolog novi beograd

Bezmetalne  krunice krune fasete – Navlake

RAZLIKE – PREDNOSTI – MANE

Bezmetalne krune fasete krunice tehnologija novih materijala otvorila je neslućene mogućnosti sinergije za izradu boljih bezmetalnih kruna faseta krunica

Bezmetalane krune fasete krunice su apsolutno ne reagujuci materijal

To ne mozemo reci za metalokeramiku, Iako su slucajevi primarne preosetljivosti na dentalne legure retki, ipak su zabelezeni.

Mnogo su cesca ostecenja i promene na mekim tkivima pored metalokeramike

Mnoge pacijente koje zanimaju krunice krune navlake cena takodje zanima. Ona najpre zavisi od materijala koji se koristi za izradu krunica kruna.  Cena izrade krunica kruna, veoma je bitno da se pacijenti na vreme informisu o ceni.

protetika bezmetalne krunice

Tehnologija novih materijala, je otvorila neslućene mogućnosti sinergije za izradu  bezmetalnih krunica kruna

Bezmetalane krunice krune fasete su apsolutno ne reagujuci materijal

To ne mozemo reci za metalokeramiku, Iako su slucajevi primarne preosetljivosti na dentalne legure retki, ipak su zabelezeni.

Mnogo su cesca ostecenja i promene na mekim tkivima pored metalokeramike

METALOKERAMIKA KRUNICE KRUNE

Odomaćena je godinama u našoj stomatološkoj praksi. Naime pacijenti se cesto pitaju kako to keramika tj“porcelan“ ne pucaju . I davno je primeceno da porcelan ili keramika kad ima cvrstu podlogu ne puca cak iako je u jako tankom sloju. Ovo otkrice je iskorisceno prvo u izradi metalokeramickih kruna. Za metalokeramicke krune sisteme-podloga za metalokeramiku je metalna. Ona se izradjuje od specijalnih dentalnih legura i debela je 03-05 mm. Na metalnu podlogu se kasnije u tri faze slaze i pece keramika do konacnog oblika prirodnih zuba. U celini metalokeramicka kruna je rucni rad.

BEZMETALNE KRUNICE KRUNE FASETE  NAVLAKE

Bezmetalne krunice sa cirkonom Stomatolog Beograd Dr Branislava SmiljkovicKako im ime kaze pologa je bez metala. Najcesce su zirkonija koja se zbog tvrdoce korist i za mostove veceg raspona presovana keramika litijum disilikat. Osnova se na razne nacine izradjuje od ovih materijala, a onda se keramika slaze takodje u 3 faze kao kod metalokeramike do finalnog oblika.

Razlika izmedju metalokeramickih i bezmetalnih krunica kruna faseta su prvenstveno (estetski) u biokompatibilnosti:

1. Naime bezmetalane krunice krune fasete su potpuno bioinertan materijal apsolutno ne reagujuci materijal, to ne mozemo reci za metalokeramiku Iako su slucajevi primarne preosetljivosti na dentalne legure retki,ipak su zabelezeni. Mnogo su cesca ostecenja i promene na mekim tkivima kad pored metalokeramike imamo i druge nadoknade tipa celicnih kocica ili amalgamskih plombi. Naime izmedju raznorodnih metala se posredstvom pljuvacke kao provodnika razvija elektrohemijski potencijal koji dovodi do vidnog talozenja jona teskih metala u desnima (ono sto vidimo), a po ne tako novim otkricima i u udaljenim tkivima (ceo svet je ustao protiv amalgama i metalnih legura samo jos uvek mi to tolerisemo).

2. Prednost ali i razlika bezmetalnih krunica kruna faseta nad metalokeramickim krunicama  nije samo estetska. Estetska superiornost bezmetalnih krunica kruna faseta posebno je vidna u estetskoj zoni prednjih zuba. Zbog svoje providnosti i fotopropustljivosti odaju utisak prirodnosti. Ne mora oko biti mnogo osetljivo pa da vidi ovu razliku.

3. Zbog povlacenja desni kroz izvestan broj godina, 5-10 na metalokeramickim zubima se vidi metalni rub pa se one upravo iz tih razloga cesce menjaju.

Vise o