Zubni implantati Beograd

Pojava zubnih implanata u svakodnevnoj stomatološkoj praksi, svakako otvara novo poglavlje u stomatološkoj protetici.
Zubni implanti njihova biokompatibilnost, pre svega, a onda i razne varijacije u dimenzijama i obradi površine implantata  omogućavaju najrazličitija rešenja za skoro svaki tip krezubosti ili bezubosti. Zubni implant moze biti i estetski vredno rešenje uz kombinaciju sa hirurskim zahvatima nivelacije desni ili kosti.

Zubni implant, je šraf oblika korena zuba, izradjen od titanijuma. Ugradjuje se specijalnom tehnikom u zubnu kost. Sama intervencija se obavlja u lokalnoj anesteziji. Po težini je uporedjujemo sa lakšim vadjenjem zuba.

Straumann Nobel Biocare

O Ceni ovde

Zubni implanti Implantati kao metal

 

Titanijum je biokompatibilan materijal koji srasta s košću.Taj proces se zove oseointegracija. Vreme potrebno za oseointegraciju je različito, od 2-6 meseci, a zavisi od vrste implanta, od toga da li je upitanju gornja ili donja vilica, kao i od stanja kosti samog pacijenta.

Sigurno da će se oseointegracija brze odvijati u donjoj vilici gde je gušća i kompaktnija kost nego u gornjoj vilici. Postoje situacije kada se implanti mogu odmah opteretiti, i u našoj ambulantnoj praksi to primenjujemo pri ugradnji mini implanata.
Za fiksaciju i stabilizaciju totalnih proteza.

U našoj ordinaciji ugradjujemo implante samo renomiranih proizvodjača

Već dokazanim u praksi, kao što su Straumann, Nobel bio-care, Bredent, C-teck mini implanti.

Konačna odluka o ugradnji implanta donosi se tek na kraju opsežne analize. Koja obuhvata, pregled i anamnezu pacijenta, analizu 3-D rendgen snimka i analizu medju viličnih odnosa. Naime implant se mora postaviti tako, da najbolje prihvata opterećenje. To znači da ga moramo opteretiti paralelno njegovoj osi prostiranja. Samo tako možemo obezbediti njegov dugotrajni opstanak u ustima. Što se broja implanata tiče, uvek je bolje da ih ima više nego manje što je potrebno. Odluku o optimalnom broju implanata takodje donosimo na osnovu analize.

Implanti su sve popularniji u našoj praksi. Nude komfor prirodnih zuba, vraćaju pacijentima sigurnost i samopouzdanje, i čuvaju preostale zube i kost. Većina proizvodjača daje doživotnu garanciju, medjutim treba napomenuti da prisustvo implanata u ustima zahteva pojačanu higijenu. Implant ne može opstati u prljavim ustima kao u ostalom i prirodni zubi. Ugradnja implanata menja kvalitet vašeg života u svakom smislu.

Kad su se implanti prvi put pojavili

Prvobitni zubni implanti su pronadjeni na ljudskim lobanjama koje datiraju iz 6.veka pre nove ere. Bili su izradjeni od školjki, izrezbarenog kamenja, kao što je žad i ugradjeni u prednji deo donje vilice. Neki od ovih prastarih implanata iz perioda Majanske civilizacije su čak pokazivali i izvestan stepen oseo-integracije.

Prvi zubi

Prvi dokumentovani pokušaj implantacije, javlja se tek 1809.godine, sa lošim uspehom.

I kao što to obično biva, dentalna implantologija svoj razvoj u današnjem obliku, duguje zapazanju, švedskog ortopeda hirurga Brenemarka. On je 1952.god. primetio, da ne može da ukloni titanijumski cilindar iz kosti, koji je tu stavio da bi proučavao kako kost zarasta.

Ovu sposobnost titanijuma da se veže za kost nazvao je *oseointegracija*.

Prvi implanti su bili uradjeni iz jednog komada, i uglavnom postavljani ljudima bez zuba koji su imali problem sa stabilizacijom proteze i bolovima koje njihovo nošenje izaziva.

Danas se implanti pojavljuju u najrazličitijim oblicima i veličinama, za najrazličitije tipove krezubosti i bezubosti. Njihova površina više nije glatka i ravna, već nahrapavljena, čime se mnogostruko povećava površina za koju se vezuje kost.

Zubni Implant

Kada je implant najbolje rešenje?

-Nedostatak jednog zuba posebno kod mladjih osoba, idealna je indikacija za ugradnju zubnog implanta. Na ovaj način čuvamo preostale zube, ne brusimo ih sto bi smo morali kod izrade mosta, čuvamo zubnu kost od dalje resorpcije, na mestu izvadjenog zuba.


Cirkularni most

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mali broj preostalih zuba

Ako ima uslova za ugradnju implanata, pacijent izbegava pokretnu protezu.

Šta je zubni implant

Zubni implant je osmišljen da zameni zdrav prirodni zub koji nedostaje. Sam implant menja koren nedostajućeg zuba. Najčešće se izradjuje od titanijuma, metala, koji organizam u potpunosti prihvata. To znači da je titanijum biokompatibilan.

Cilj implantologije danas je da materijal za ugradnju bude i bioreaktivan, to jest da u reakciji sa okolnom kosti formira jaku novu kost. Nove generacije implanata zato imaju ili plazmiranu ili tako mehaničko-hemijski obradjenu površinu, koja omogućava brzu i jaču oseointegraciju i povećava površinu za koju se vezuju implanti.

Naravno ovo je osobina koju imaju samo premijum zubni implanti.

Postoji veoma veliki broj različitih implantnih sistema koji se primenjuju u zavisnosti od individualnih uslova u ustima svakog pacijenta. Obično se implant koristi kao nosač za most ili krunu. U suštini, svi sistemi su vizuelno slicni, kao i po broju i izgledu komponenti.

Implanti

1. Telo implanta ili titanijumski šraf, je deo koji se ugradjuje u kost, to jest. Menja koren zuba.

2. Abutment ili suprastruktura, odnosno deo koji imitira izbrušenu krunicu zuba koja se šestougaonom spojnom ili unutrašnjom konekcijom šrafi za telo implanta.

Nedostatak vise zubaZubni implanti

 

 

 

 

 

U zavisnosti od broja zuba koji nedostaju, mesta nedostajućih zuba, i njihovog rasporeda ugradjuje se različit broj zubnih implanata. Tri zuba se nadoknadjuju sa dva implanta, četiri zuba se nadoknadjuju sa tri implanta.

Totalna bezubost

Totalna protezaPacijent sa malim brojem zubnih implanata dobija stabilizaciju, fiksiranost proteze a gubi se i neprijatnost koju proteza izaziva oslanjajuci se samo na meka tkiva.

Proteza ne moze da ispadne, naime čvrsto je fiksirana kuglama ili lokatorima. Ne oslanja se samo na meka tkiva bezube vilice, tako da nema neprijatnih dekubitusa i bolova. Protezna ploča, se posle observacionog perioda od 6 meseci moze malo reducirati.

Zašto je zubni implant koristan

Prvo, ni jedna proteza nije dobra kao sopstveni zdravi zubi. Dakle, primaran interes stomatologa i pacijenta je zdravlje prirodnih zuba. Za mnoge pristalice tradicionalnih rešenja zubnih zamena, što više sopstvenih zuba, to je komfornija proteza. Ovo je drugačije sa zubnim implantima. U suštini svaki izgubljeni zub, zubni implant će zameniti bez potrebe da se susedni zubi bruse. Takođe, most na implantima može da zameni nekoliko izgubljenih zuba. Implanti su noviji i savremeniji od svih primenjivanih oblika proteza.

Stručnjaci se slažu: Ništa se u stomatologiji nije pokazalo korisnijim od zubnih implanata. Oni su najbliži prirodnom zubu.

Jedna od prednosti ugradnje zubnih implantata je uptavo to što se on ugrađuje u kost i srasta sa njom, čime kost čuva svoju funkciju. Takođe, kada se vrši zubna implantacija nije potrebno brusiti okolne zdrave zube kao kada se izgrađuje most.

Treba pomenuti i da je čišćenje oko zuba koji je postavljen na zubni implant mnogo jednostavnije od čišćenja ostataka hrane koja se zadržava ispod zubnog mosta. Isto tako, mnogo je lakše održavati higijenu zubnih implanata nego totalne proteze. Ne treba zanemariti ni veoma visok procenat ugradnje zubnih implanta, koji iznosi 98%.

Ono što je prosečnom pacijentu možda najbitnije, je estetski faktor. Zubi koji su postavljeni na implantu izgledaju mnogo prirodnije od onih koji su postavljeni na zubnom mostu. Pošto je vilica očuvana (posebno je bitno sačuvati vilicu u frontalnom delu) i svi zubi su tu, neće doći do stvaranja nabora na koži oko usta i prelaženja kože preko vilice, a zahvaljijuće bezmetalnim krunicama vaš osmeh će biti potpuno prirodan i niko neće primetiti da ustvari imate implant. Ovo će imati veliki uticaj na vaše samopouzdanje, a poznato je da je osmeh jedna od prvih stvari koje primetite na nekoj osobi.

Da li svako moze da ugradi zubni implant

– Kosti vilice moraju biti adekvatne i zdrave. Ako ne postoji dovoljno kosti, ona mora biti nadograđena.

– Postojeće zapaljenje desni (parodontopatija) mora biti tretirana pre ugradnje implanta.

– Relativne kontraindikacije

– Pusenje preko pakle dnevno pacijent mora da smanji

– Bruksizam

– Škrgutanje zubima pacijent mora nocu da nosi bruksosplint

Apsolutne kontraindikacije

– Autoimuna oboljenja, pacijenti na zračnoj terapiji, kao i pacijenti na kortikosteroidima.

Na kraju, pacijent se mora naoruzati strpljenjem. Ono ćemu se višestruko isplatiti, kroz kvalitet koji dobija u ishrani, estetici i socijalnim kontaktima. Organizmu je potrebno vreme da integrise implante, bar onoliko koliko je potrebno prelomljenoj kosti da sraste.

Kako se ugradjuje zubni implant

Implanti se ugradjuju u kost,ambulantnom hiruškom tehnikom koja traje 15-tak minuta. Pacijent dobije lokalnu anesteziju. Za potrebe implantacije, osmisljen je fiziodispenzer, aparat, koji prakticno ne moze povrediti kost. Do pojave ovog aparata, najveci broj neuspeha poticao je,od grubog rada u kosti bez adekvatnog kvasenja, i sa velikim brojem obrtaja busilice.

Najopasnije za kost su pregrevanje i infekcija.

Fiziodispenzer ima mali broj obrtaja, i sistem za konstantno ispiranje radnog polja fiziološkim rastvorom. Ugradnji implanta prethodi pripreme mesta u kosti pomoću svrdala rastućih prečnika. Tek kad svrdlo po promeru dostigne promer implanta, on se moze ugraditi.

Obično se, implant po ugradnji prekriva desnima koje se usivaju, i tako cekaju da se zavrsi oseointegracija.

Izrada protetskog rada, počinje otvaranjem implanata i postavljanje kapica za zarastanje.

One oblikuju desni. Posle 7-10 dana mogu se postaviti abutmenti i počinje izrada protetskog rada.

Imate zubne implante – obratite posebnu pažnju

odrzavanje implanataNa odmaranje i higijenu. Kako se ne bi ometao proces zarastanja, naročito u prvim danima treba obratiti pažnju na sledeće:

Ugrađeni zubni implant se ne sme opterećivati, čak ni privremeno, ne treba žvakati tvrdu hranu, ne treba pušiti i treba izbegavati naporne fizičke aktivnosti (sport NE). Na kraju krajeva, postoji rana koja mora biti zaštićena. U nekim slučajevima, neophodne su i dodatne mere predostrožnosti, koje zubar treba da propiše.

Da biste izbegli infekciju, trebalo bi da:

– Oralnu higijenu upotpunimo blagim ali efikasnim tretmanima. Počev sa tečnostima za ispiranje usta (često antibakterijskim), lagano i nežno čišćenje pomoću četkice za zube-ultra-soft, prelaženjem preko mesta gde je postavljen implant, pažljivo uklanjajući naslage, kasnije se vratiti na uobičajeno održavanje oralne higijene pomoću meke četkice za zube (i to se u buduće NE SME NIKADA PROPUSTITI).

– Svakako, nekim pacijentima to nije strano: Uspeh svakog ugrađenog implanta će na kraju zavisiti i od kvaliteta oralne higijene. Odnosno od sprečavanja bakterijskih infekcija izazvanih zubnim naslagama. U potpunosti se moraju primenjivati preporuke za ličnu. Kao i mere koje odredi stomatolog i implantolog!

Zubni Implanti i higijena

– Oralna higijena je preduslov za opstanak zubnog implanta!

U zubnim naslagama žive mnogobrojne i različite bakterije. Dokle god se naslage redovno uklanjaju, pre nego što prouzrokuju štetu na zubima ili desnima, biološka ravnoteža u usnoj duplji je održana. Kada se u zubnim naslagama razmnože bakterije, stvoreni su uslovi za karijes i parodontopatiju.

Infekcija, kao što je parodontopatija predstavlja veliki rizik za gubitak implanta! Pa tako kako ste izgubili prirodne zube mozete izgubiti i implante.

Sredstva za održavanje oralne higijene

higijena zubnih implanata

– Obična četkica za zube: nije dovoljna (ni moderna električna) pošto ona ne zalazi između zuba! Konac za čišćenje zuba i međuzubna (interdentalna) četkica: oni su apsolutno neophodni (tu je i specijalni zubni konac za predeo oko implanta). Samo pomoću ovih sredstava možete ukloniti bakterijske naslage između zuba

Posebno se preporučuju proizvodjači četkica koja proizvodi jako meke četkice. Curaprox, je švajcarski proizvodjač koji ima i mekše četkice, pogodne za osetljive desni, u postoperativnom periodu. Od drugih treba spomenuti i Švedske četkice Te-Pe, koje takodje imaju veliki asortiman mekih četkica.

5460 je broj vlakana koji ima Curaprox ultra-soft cetkica.

Idealno sredstvo pored cetkice danas je vec i kod nas dostupan

Waterpik, Aparat koji izbacuje vodu u mlazu pod pritiskom.

cetkica-za-zube

– Ovde svakako spadaju i redovne kontrole kod stomatologa i profesionalno uklanjanje mekih naslaga i kamenca.

Implanti pružaju udobnost koju ipak nikad ne biste imali sa pokretnom protezom, zato se za njih treba i licno zaloziti.

waterpik pranje zuba

implanti-mostoviZubni implantati ili Zubni most

Indikacije za ugradnju zubnih implanata su svakako šire,od onih za ugradnju mostova. Zato se ovo odnosi samo na one slučajeve gde možemo uraditi ili most ili implant.

Nedostatak jednog ili više zuba predstavljaju indikaciju i za ugradnju zubnog implantata i za izradu mosta. Koje rešenje je bolje – implantat ili most?

Prednosti zubnog implantata:

– Veći komfor za pacijenta – ugradnja implantata je mnogo brža nego brušenje zuba.

– Čuvaju se susedni zubi – ugradnjom implantata se izbegava brušenje susednih zuba. Ovo je posebno važno ako nedostaje samo jedan zub, a susedni zubi su zdravi (bez plombi). Za izradu mosta i nadoknadu jednog zuba je potrebno zbrusiti 2 zuba.

– Čuva se kost na mestu nedostajućeg zuba. Kost nakon ugradnje implantata neće nestajati za razliku od izrade mosta, gde se vremenom kost gubi. Naročito kod mostova velikog raspona i desni se na tom mestu povlače.

– Dugotrajnije rešenje – današnji zubni implanti (Straumann, Nobel Biocare) imaju uspešnost od 90-95% u periodu od 40 godina. Uspešnost mostova je 80%u periodu od 15 godina.

most na implantima

Prednosti izrade mosta:

– Vreme izrade – za izradu mosta je mosta je potrebno 5-7 dana. Od ugradnje implantata pa do izrade krunice može da prođe od 6 nedelja pa do 6 meseci.

– Svaki stomatolog može da izradi most – ugradnja zubnog implanta i izrada krunice na njemu zahteva timski rad specijaliziranih doktora stomatologije. Za najbolje rezultate tim mora da čine hirurg da ugradi zubni implant i protetičar da izradi krunicu na implantu.

– Cena – cena mosta je niža. Ali samo prividno  ako uzmete u obzir da ćete most menjati bar još jedanput ili dvaput i da ste nepovratno izbrusili zdrave zube. Onda ta cena i nije tako niska, niti treba da bude glavni razlog za izbor najboljeg rešenja.

Naravno, i jedno i drugo rešenje ima i svoje nedostatke i pravi odgovor se može dati samo nakon uvida u svaku pojedinačnu situaciju.

Implanti jesu prvi izbor ukoliko ima dovoljno kosti na mestu nedostajućeg zuba a susedni zubi su potpuno zdravi.

Ako ste pušač.Ako postoji parodontopatija na preostalim zubima koju ne možete da držite pod kontrolom. Ako nema dovoljno kosti za ugradnju implantata. Ako bolujete od dijabetesa ili nekog drugog hroničnog ili autoimunog obolenja, onda je izrada mosta ipak bolji izbor za Vas.

Kako izabrati najbolji zubni implant

Danas u svetu postoji na stotine proizvođača zubnih implanata i konstantno se pojavljuju novi. U moru ponuda zubnih implantata i njihovih različitih cena, teško je izabrati najbolji zubni implantat.Smatram da je lekar taj koji u suštini treba da pomogne pri izboru. Zašto stomatolozi biraju implante renomiranih proizvodjača:

– Implantni sistemi koji su prošli test vremena
– Implanti koji su klinički uspešni tokom dužeg vremenskog perioda, preko 10-15 godina ili više
– Implantni sistemi koji imaju superioran kvalitet i tehničku podršku
– Ovo je jako bitan kriterijum, jer je u implantologiji svaki detalj i svaka greška jako bitna. Filozofija proizvođača i sam pristup izradi i način usavršavanja proizvoda, umnogome utiče na kvalitet zubnog implantata.
– Odnos cena – kvalitet
– Nije važno da li je neki zubni implantat jeftiniji ili skuplji, važno je kakav kvalitet dobijete za datu cenu. Mi želimo da naši pacijenti dobiju najkvalitetniji proizvod za uloženi novac. Dupla razlika u ceni, obično znači i dužu trajnost implanta.
– Ne postoji univerzalno najbolji implantat na svetu
– Postoji najbolji implantat za svaki pojedinačni slučaj i zbog toga se trudimo da za svakog pacijenta. Pojedinačno, analizom CT snimaka i detaljnim pregledom, pronađemo implant koji je za njegov slučaj najbolji.

Držeći se gore navedenih kriterijuma kao smernica. Izabrali smo sledeće proizvođače zubnih implanata:

1. Straumann zubni implant www.straumann.com

straumann impalnti

2. Nobel Biocare zubni implant www.nobelbiocare.com

Nobel Biocare Implanti

Zubni implanti ovih proizvođača  predstavljaju tzv. premium zubne implante. Ovi zubni implanti su prisutni na tržištu decenijama i imaju uspešnost od 95% u periodu od 40 godina. Nadoknada zuba njihovim implantatima se danas smatra jednom od najsigurnijih terapija u stomatologiji. Stalno usavršavaju svoje implante i nude različite hirurške i protetske opcije za rešavanje svih slučajeva nedostataka jednog, više ili svih zuba.

3. Alpha Bio zubni implant www.alpha-bio.net

alphabio implanti

Predstavljaju tzv. budget zubne implante. Njihova cena je značajno niža od premium zubnih implantata. Od 2008. godine su deo Nobel Biocare kompanije, što samo još više potvrđuje njihov kvalitet i pouzdanost.

Kvalitet svih implantata koje nudimo pacijentima je višestruko potvrđen mnogobrojnim kliničkim studijama i za uložen novac nude najbolji kvalitet.

Cene zubnih implanata

Standard Standard+ Premium Premium+
AlphaBio zubni implant – 390 EUR AlphaBio zubni implant – 390 EUR Straumann ili NobelBiocare zubni implant – 650 EUR Straumann ili NobelBiocare zubni implant – 700 EUR
Titanijum suprastruktura – 80 EUR Zirconium suprastruktura – 130 EUR Titanijum suprastruktura – 200 EUR Zirconium suprastruktura – 250 EUR
Metalokeramička krunica – 80 EUR Bezmetalna zirconium krunica – 180 EUR Metalokeramička krunica – 100 EUR Bezmetalna zirconium krunica – 200 EUR
550 evra 700 evra 950 evra 1150 evra

Najčešće su jednostavna rešenja i najbolja,ali nekad moramo kombinovati i skuplja rešenja, da bi dobili optimalan rezultat.