protetika stomatolog beograd novi beograd

Protetika

Protetika, viniri, fasete

protetika bezmetalne krune krunice navlakeProtetika bezmetalne krunice krune navlake, cena je jedina koja nije na strani bezmetalne navlake.  Krune  su visokovredne estetske nadoknade. Po svim osobinama su najpribližniji prirodnim zubima tako da su najbolje za protetiku zuba. Sve ostale karakteristike su na strani bezmetalne krunice krune navlake osim cene. Za razliku od vinira rade se u slučajevima većih oštećenja prednjih zuba. Koriguju oblik i boju zuba a mogu se korigovati i blage položajne anomalije. Mnoge pacijente koje zanimaju krunice krune navlake cena takodje zanima. Ona najpre zavisi od materijala koji se koristi za izradu krunica kruna.  Cena izrade krunica kruna navlaka, veoma je bitno da se pacijenti na vreme informisu o ceni.

Za protetiku zuba, bezmetalne krunice krune, navlake za zube, zubi se bruse 0,5-1 mm za razliku od metalokeramičkih krunica navlaka gde se brusi 1,5-2 mm. Što je u biološkom i profilaktičkom smislu od presudnog značaja za zdravlje zuba nosača. Krunice krune visoka estetska vrednost ovih nadoknada potiče od fizičkih osobina materijala od kojih se izradjuju. To su cirkonijum, litijum-disilikatna keramika, pesovana keramika itd. Ovi materijali su svetlosno propuštajući kao i prirodni zubi, te su posebno pogodni i u situacijama kad se ne rade svi prednji zubi. Moram reći da simetrija nije nigde možda toliko bitna ili vidna kao što je u slučaju zuba.
Kako se vremenom desni prirodno povlače, ne postoji bojazan da će se videti metalni rub, kao kod metalokeramičkih krunica. Trajnost je takodje duža nego kod metalokeramičkih krunica ,upravo zbog estetske superiornosti.

Garancija na ove krune je od tri do pet godina.

O ceni vise

Bezmetalne krunice krune navlake – NOVI ZUBI ZA 2 DANA

Cele zircon krunice i mostovi danas se izradjuju uz pomoć savremenih CadCam sistema za protetiku zuba. Bezmetalne krunice krune navlake u sebi spajaju lepotu prirodnog materijala zirkona I superiornu kompjuterski vodjenu izradu zuba za protetiku. Same po sebi lepe, sa mogucnoscu individualizacije prema estetskim zahtevima pacijenata. Imaju i niz prednosti nad metalokeramickim ali I bezmetalnnim keramickim krunicama I mostovima u protetici zuba.

Pre svega to je svakako kolicina zubne substance koja se uklanja a koja je duplo manja od metalokeramickog sistema. Velika ćvrstoca omogućava I radove velikog raspona ćak i cirkularne mostove i njihovu trajnost. Cele zircon krunice se ne mogu ostetiti ni mehanicki ni hemijski,

Lepotu  kompjuterskog dizajna  I precizne izrade protetike zuba  ne mogu dostići ni najveći majstori. Vreme  izrade je zaista minimalno. Materijal je potpuno biokompatibilan, za razliku od metalokeramike a posebno  ga lepo prihvataju  desni I sluzokoza usta.

Ukoliko  imate  potrebu  za  mostovima promenom oblika i položaja zuba. Ovo je svakako najbolji  izbor i vaša najbolja investicija.

VINIRI KERAMIČKE FASETE

Najvrednije zubne nadoknade u protetici zuba koje trenutno postoje, u biološkom i estetskom smislu, su keramičke fasete za zube ili viniri. Indikovani su obično za izradu gornjih prednjih zuba. Postavljaju se samo na spoljašnju stranu zuba. U protetici zuba ovo su biološki vredne nadoknade jer je priprema zuba minimalna.

Naime skida se samo 0,3 do 0,5 mm zubne supstance s prednje strane zuba(za metalokeramiku se skida 1,5 do2.0 mm sa svih strana zuba). Koriste se za korekciju boje i oblika, a redje nepravilnosti položaja zuba. Materijal koji se koristi, je top kvaliteta, u smislu trajnosti, biokompatibilnosti i prirodnosti. Najčešće se koriste, cirkonija, aluminijum-disilikatna keramika e-max presovana keramika itd. Sa minimalnom intervencijom na zubima  možete dobiti ono što ste oduvek želeli.

Ovo je nadoknada kojom se može postići najviši nivo. Garancija za ove nadoknade je 3 godine  ali samo ako bočno ostane ista situacija kao u momentu postavljanja vinira (ako pacijent ne vadi bočno zube ili ako izvadjene zube odmah nadoknaadi mostovima).

Naša stomatološka ordinacija bazira svoju praksu na stomatološkoj protetici. Izradjujemo sve vrste protetskih nadoknada.

bezmetalne krune krunice stomatolog beograd


LUMINIRI

Lumineers su porculanske ljuspice unapred  fabrički napravljane i oblikovane i ne zahtevaju dodatna brušenja zuba u protetici zuba. Ekstremno su tanki i velike čvrstoće a samo postavljanje je brzo i bezbolno. Nezaobilazan je deo savršenog Smile Makeovera i mogu u znatnoj meri preoblikovati vaš osmeh.

Njima efektno prekrivamo i prikrivamo postojeće nedostatke, popunjavamo međuprostor, prekrivamo zube sa prebojenom nijansom te povećavamo vizuelno vremenom istrošene zube. Za postavljanje lumineersa pacijent dolazi samo dva puta u ordinaciju.

Tokom prve posete se uzima otisak vilice i eventualno se pravi fotografija osmeha i njena analiza. Eventualno se laserom koriguju desni da bi bili simetrični a ujedno se i određuje nijansa.

U toku sledeće posete se pristupa cementiranju ljuspica i tretman je gotov.


RAZLIKA IZMEDJU VINIRA I LUMINIRA

Protetika zuba koristi Vinire luminire. Osnovna razlika je u materijalu od koga su napravljeni. Luminiri su izliveni od specijalne vrste porculana koja ih čini jačim i izdržljivijim a ujedno i tanjim od klasično napravljenih venira. Najveća prednost je što luminiri ne zahtevaju prethodnu obradu zuba (korekcije su minimalne) i ne zahtevaju pripremu. Samim tim je skidanje luminira sa zuba reverzibilna procedura. Dok kod vinira to nije slučaj. Skidanjem luminira ponovo ostavljamo naše prirodne zube.

Moguće je i stavljati ih preko postojećih krunica kako bi dobili uniforman izgled.


PARCIJALNE I AKRILATNE PROTEZE

Protetika zuba koristi parcijalne i akrilatne proteze. Izradjuju se kod pacijenata koji nemaju svoje zube ili ih imaju veoma malo. Ili kao prelazne proteze u ptotetici zuba kad se planira rad na implantima, posle režanj operacije…

Skeletirane parcijalne proteze.

Ovo su trajne proteze koje predstavljaju najbolje proteze u konvencionalnoj protetici. Njihova vrednost je u njihovoj profilaktičkoj ulozi. Naime, one uz pomoć pažljivo odabranih elemenata mogu da iskoriste preostale zube za prenos sila žvakanja čime čuvaju kost od prevelike resorpcije.


ZUBNI BEZMETALNI KERAMICKI MOST

PROTETIKA BEZMETALNE KRUNICE KRUNE

Bezmetalne krunice krune navlake Most Mostovi

Bezmetalne krunice krune navlake Most Mostovi

protetika krunice mostovi stomatolog beograd

 

 

Protetika Bezmetalne krunice krune koriste se za bezmetalni keramicki most

Zubni most koristi preostale zube, da nose one koji nedostaju. U slučaju kad nedostaju jedan, dva ili više zuba, a bezubi  prostori su sa obe strane ogradjeni prirodnim zubima. Možemo uraditi most, te tako nadoknaditi nedostajuće zube. Nisu svi zubi dobri nosači, niti je svaki raspored bezubih prostora, pogodan za izradu mostova. U takvim situacijama koristimo implante kako bi formirali most na implantimamost. Odluku o tome svakako mora da donese stomatolog.

Zubn bezmetalni keramicki most se najčešće radi od bezmetalne cirkonijum keramike. Protetika bezmetalne krunice krune i njene primene u izradi zubnog mosta nema alternativu kod frontalnih nadoknada koja izuskuju najfiniju estetiku

 

 

 

protetika cirkularni-most


ŠTA SE DESAVA KAD IZVADIMO ZUB

 

Protetika zuba je najbitnija po vadjenju zuba u procesu zarastanja  a i pod uticajem veoma jakih mišića jezika, obraza i usana. Za dva meseca se izgubi jedna trećina prvobitne kosti. Kako je prosečna dužina korena oko12 mm, uovoj fazi gubimo oko 4mm kosti. U sledećih godinu dana izgubi se ukupno pola od početnog volumena kosti.

Kasnije ovaj proces i dalje teče ali sporije

VIZIL PROTEZA

 

 

vizil proteza

 

Protetika zuba koristi Vizil protezu ili skeletiranu protezu. Ona  je tako isplanirana da koristi maksimalno preostale zube za prenos pritiska žvakanja. Ona ima elemente, kao što su razni nasloni, namenske frezovane krune, atečmene. Svi ovi elementi se oslanjaju na preostale zube. Što je veći broj preostalih zuba to će biti i veći prenos pritiska preko njih, veća je stimulacija kosti pa se ona dugo održava u prvobitnom obliu. Ostali deo pritiska, svakako mora da podnesu meka tkiva usne duplje.

 

protetika vizil proteza
Ako nema uslova za implante, vizil proteza sa pažljivo isplaniranim elementima je svakako najbolje rešenje.

protetika vizil-zubi


AKRILATNE PROTEZE

Protetika zuba kao trajno rešenje koristi i radi se samo kod totalne bezubosti. Ove proteze se u potpunosti oslanjaju na meka tkiva usne duplje, koja nisu predodredjena da trpe velike pritiske. Kost dobro podnosi vuču, ali ne i pritisak. Iako svesni lošeg uticaja ovih proteza na noseća tkiva u ustima, izradjujemo ih da bi smo pre svega zaštitili ostale organe i sisteme.
Pacijentu vraćamo prirodni izgled, u najvećoj meri vraćamo funkciju. Omogućavamo normalan rad organa za varenje, štitimo vilični zglob, omogućavamo socijalnu rehabilitaciju, posebno mladjih osoba.

protetika akrilna proteza
Ako ove proteze i možemo nekako podeliti, dozvolite mi da ustanovim podelu na gornju totalnu protezu i donju totalnu protezu.

Ovu podelu sam napravila na osnovu iskustava pacijenata nosioca totalnih proteza. I dok se na gornju protezu 90% pacijenata veoma brzo adaptira, sa donjom protezom to ide malo teže. Gornja proteza ima veliku površinu, kojom se oslanja na meka tkiva. Zato je ona stabilnija, ima veću silu adhezije za tegment, a i okružena je relativno nepokretnim strukturama

Donja proteza ima tri puta manju povrsinu na koju se naslanja od gornje proteze. A treba je postaviti izmedju struktura koje su veoma pokretne (jezik, obrazi, usne). Uz sve ovo, sluzokoža koja prekriva tkiva bezubih predela u donjoj vilici je tanja i osetljivija, pa samim tim i podložnija povredama. Resorpcija kosti u donjoj vilici je takodje izraženija, zbog uticaja jezika i obraza. Tako da često i nemamo greben za postavljanje proteze. Shodno svemu ovome, na stomatologu je da precizno definiše veličinu protezne baze u okvirima funkcionalnih ograničenja. U prevodu da se proteza ne odiže u toku izvodjenja umerenih funkcija

Na pacijentu je da nauči da nosi protezu,i zato često svojim pacijentima kažemo

Donja proteza se nosi glavom a ne ustima.
Ako su uslovi takvi da je procena loša po stabilnost i nošenje donje totalne proteze,

izlaz postoji. To su mini implanti koji se uvek mogu ugraditi u prednji deo donje vilice.


TOTALNE PROTEZE NA IMPLANTIMA

Protetika zuba prve implante koje je ugradila služili su za pridržavanje i stabilizaciju donje totalne proteze. Procena je da više od 30% pacijenata ne može da nosi donju protezu. Zbog već spomenutih razloga, mala baza, pokretna okolina, nežna sluzokoža, donja proteza je nekad nemoguća misija. Kad je resorpcija kosti uznapredovala dovoljno kosti za implantaciju ima u prednjem delu donje vilice,omogućila je izradu proteze pridržavane implantima. Ovo je jako komforno rešenje,
Ugradjuju se mini implanti,obično 4, koji su jednodelni. Završavaju se kuglicom koja se vidi u ustima. Sa druge strane na samoj protezi se izradjuju ležišta za ove kuglice. Proteza se lako postavlja na ove kuglice ali se ne može lako skinuti.

Vrednost ovog rada je pre svega u vraćenoj funkciji. Naime dok je sa običnom protezom efikasnost žvakanja oko 25%, sa implantatno nošenom protezom se kreće od 70-90%.
Nema bojazni da će proteza ispasti dok govorite, kašljete, jedete. Vraćena estetika.

Cena ovog rada (osnovna varijanta) je oko 1500 EUR. 

METALO KERAMIČKE KRUNICE KRUNE NAVLAKE I MOSTOVI

Protetika bezmetalne krunice krune navlake cena

 

Protetika zuba koristi metalokeramičke krunice kao solo nadoknade. Služe da zamene  nedostajuće zubne površine jednog zuba. Rade se kad je potrebno korigovati oblik, položaj, boju zuba. A najčešće se rade zbog velike kariozne destrukcije koju nije moguće sanirati plombom. Estetski i funkcionalno potpuno imitiraju prirodne u protetici zuba.


METALOKERAMIČKI MOSTOVI

protetika metalokaramicki mostovi

Protetika zuba koristi zubni most. Zubni most se sastoji od krunica kruna navlaka.  Izradjuju se kod nedostatka jednog ili više zuba. Kad raspored preostalih zuba  omogućava da se na njih putem kruna naslone zubi koji nedostaju. Preostali zubi se bruse. Prvo se radi metalna konstrukcija u protetici zuba na koju se kasnije  slaže i peče keramika. Rad se trajno cementira, ne skida se. Po komforu i profilaktičkim svojstvima a u slučaju dobro postavljene indikacije  rad je trajan i sprečava dalje propadanje oralnih tkiva.

Valja spomenuti dileme kod protetike zuba koje se javljaju oko prekomernog žrtvovanja tvrdih zubnih tkiva . Ako su zubi nosači već pod plombama, mnogo ih je bolje staviti ispod krune jer ona zatvara zub sa svih strana. U uslovima dobre oralne higijene nema bojazni da će se zub kvariti.

Ukoliko su nosači potpuno zdravi  procenjuje se da li je narušena ravnoteža medju silama koje deluju u ustima. Pa se na osnovu toga postavlja indikacija. Ukoliko ravnoteža nije narušena, što je retko, ne mora se ništa raditi. Ukoliko je ravnoteža narušena zubi se naginju, isplivavaju u bezubi prostor suprotne vilice. Nedostajući zubi se moraju nadoknaditi. navlakam za zube


PROTETIKA BEZMETALNE KRUNICE KRUNE NAVLAKE KADA TREBA DA RADITE

Krunica je laboratorijski napravljena navlaka koja sa svih strana pokriva zub.

Bezmetalne krunice sa cirkonom Stomatolog Beograd Dr Branislava SmiljkovicKrunicu izradjujemo u sledećim situacijama:

 • Kada  zub ima veliku plombu koja često ispada ili se lomi jer ne može da izdrži pritisak
 • Kada su po uklanjanju karijesa ostali visoki i tanki zidovi zuba koji se mogu lako polomiti,
 • lečeni zubi koji su po pravilu oslabljeni pravljenjem pristupnog puta ka korenskim kanalima, a uz to su i krti
 • Zubi koji su promenili boju
 • Zubi koji su lošije postavljeni u zubnom nizu
 • Prelomljeni zubi, kad je ostao samo koren zuba
 • Da izradimo krunu na implantu

KRUNICE KRUNE NAVLAKE MOGU BITI IZRADJENE :

 • Cele od metala
 • Metalokeramičke
 • Cele od keramike

Cele metalne krunice se danas retko izradjuju u protetici zuba, zbog estetske neprihvatljivosti. Dok nisu pronadjeni materijali za presvlačenje metala, one su bile jedino rešenje. Iako estetski inferiorne, u funkcionalnom smislu bile su potpuno dobre. U biološkom čak i bolje od današnjih estetskih kruna, jer je brušenje zuba bilo mnogo manje. Kako je nekad zlatni standard u protetici zuba bilo zlato. Sa svim svojim pozitivnim osobinama koje ima na organizam nije čudo što su se ovakve krune dugo izradjivale.

Danas ih radimo samo u slucaju da se zub ne vidi, a obimnim brušenjem bi ugrozili vitalitet zuba. Radile su se od zlata ali i od neplemenitih legura. Metelokeramičke krune imaju kapicu od metala,koja je sa svih strana oblozena keramikom. Estetski u potpunosti imitiraju zub. Danas se najčešće izradjuju zbog svoje izdržljivosti, ali i estetike i pristupačne cene.

Cena metalokeramičkih kruna krunica navlaka, koje koriste neplemenite metalne legure, je ta koja je bar na našim prostorima gotovo potpuno istisnula zlato. Mada se i ono moze oblagati keramikom. Upotreba zlata je svedena na slučajeve gde je njegova upotreba neophodna. Kao što je izrada teleskop proteza livenih nadogradnji ispod nivoa desni.

Protetika bezmetalne krunice krune navlake, cele keramičke krune, kao zadnja estetska revolucija u protetici su gotovo klanjanje prirodnoj estetici. Potpuno uspelo imitiranje prirodnih zuba. Sve zahvaljujući sposobnosti keramike da propušta svetlost kao i prirodni zubi.


KAKO SE RADE KRUNICE I MOSTOVI

PROTETIKA BEZMETALNE KRUNICE KRUNE 

Protetika bezmetalne krunice krune navlake cena

Zubi se prethodno moraju pripremiti da bi se na njih navukla kruna ili most Zubi se bruse da imaju blago koničan oblik. Sa svih strana se uklanja onoliko zubne substance, koliko zahteva budući rad, što zavisi od vrste materijala.

Ova intervencija se naravno izvodi u lokalnoj anesteziji. Po završenom brušenju, uzima se otisak,koji se dalje šalje u zubnu tehniku gde se zubi prave. Pacijent u se rade i privremene krune koje se privremeno lepe na zube, dok ne bude gotov rad. Osnovni zadatak, privremenih kruna je da zaštiti brušeni zub od spoljašnjih uticaja ali i od izrastanja, naime one čuvaju visinu zagrižaja.

 • Obično pacijent dodje na tri probe do završetka rada.
 • Na probama stomatolog proverava i koriguje odnos budućeg rada. Sa brušenim zubima, sa desnima sa susednim zubima kao i sa zubima susedne vilice. Proverava se boja, oblik budućih zuba, njihov celokupni izgled. Kao i odnos sa mekim tkivima usta, jezikom, obrazima, usnama. Posebno bitno je dobro uravnotežiti kontakte medju zubima gornje i donje vilice.
 • Gotov rad se za brušene zube cementira specijalnim lepkovima.
 • Protetika Bezmetalne krunice krune navlake su visokovredne estetske nadoknade. Po svim fizičkim osobinama su najpribližnije prirodnim zubima. Za razliku od venira rade se u slučajevima većih oštećenja prednjih zuba. Koriguju oblik i boju zuba, a mogu se korigovati i blage položajne anomalije. Zubi se bruse 0,5-1 mm za razliku od metalokeramičkih kruna gde se brusi 1,5-2 mm. Što je u biološkom i profilaktičkom smislu od presudnog značaja za zdravlje zuba nosača. Visoka estetska vrednost ovih nadokknada potiče od fizičkih osobina materijala od kojih se izradjuju. To su cirkonijum, litijum-disilikatna keramika, presovana keramika itd. Svi ovi materijali su svetlosno propuštajući kao i prirodni zubi. Te su posebno pogodni u situacijama kad se ne rade svi prednji zubi. Mada moram reći da simetrija nije nigde možda toliko bitna ili vidna kao što je u slučaju zuba.
 • Kako se vremenom desni prirodno povlače, ne postoji bojazan da će se videti metalni rub, kao kod metalokeramičkih kruna.
 • Trajnost je takodje duža nego kod metalokeramičkih kruna, upravo zbog estetske superiornosti.
 • Garancija na ove krune je tr do pet godina.

 


VINIRI – KERAMICKE FASETE

 • viniri keramicke faseteZubne nadoknade koje trenutno postoje u biološkom i estetskom smislu su keramičke fasete ili viniri u protetici zuba.
 • Indikovani su obično za izradu gornjih prednjih zuba. Postavljaju se samo na spoljašnju stranu zuba.
 • Ovo su biološki vredne nadoknade jer je priprema zuba minimalna. Naime skida se samo 0,3 do 0,5 mm zubne supstance s prednje strane zuba(za metalokeramiku se skida 1,5 do2.0 mm sa svih strana zuba)
 • Koriste se za korekciju boje i oblika, a redje nepravilnosti položaja zuba. Materijal koji se koristi, je top kvaliteta,u smislu trajnosti, biokompatibilnosti i prirodnosti.
 • Najčešće se koriste, cirkonija, aluminijum-disilikatna keramika e-max presovana keramika itd.

Sa minimalnom intervencijom na zubima, možete dobiti ono što ste oduvek želeli. Ovo je nadoknada kojom se može postići najviši nivo. Garancija za ove nadoknade je 5 godina, ali samo ako bočno ostane ista situacija kao u momentu postavljanja vinira (ako pacijent ne vadi bočno zube ili ako izvadjene zube odmah nadoknaadi mostovima).

Naša stomatološka ordinacija bazira svoju praksu na stomatološkoj protetici. Izradjujemo sve vrste protetskih nadoknada. Protetika bezmetalnih krunica kruna nema alternativu sem cenovne 

 


VIZIL PARCIJALNE SKELETIRANE PROTEZE

 

proteza protetika beograd

 

Protetika zuba koristi Vizil protezu kod pacijenata koji imaju malo svojih zuba. Tako da se ne mogu raditi mostovi ili kao prelazne proteze kad se planira rad na implantima posle režanj operacij

PARCIJALNA PROTEZA SKELETIRANA

Parcijalna proteza je  trajna proteza koja predstavlja izuzetno dobru protezu u konvencionalnoj protetici zuba. Njihova vrednost je u njihovoj profilaktičkoj ulozi. Naime, one uz pomoć pažljivo odabranih elemenata mogu da iskoriste preostale zube za prenos sila žvakanja. Cime čuvaju kost od prevelike resorpcije. Ovde je trenutak kad nešto treba reci o parodoncijumu.

Aktivni elementi parcijalne proteze su periodontalna vlakna i gingiva. Periodontalna vlakna vezuju cement korena zuba sa jedne strane sa viličnom kosti sa druge strane. To su neelastična vlakna. Izuvijana su. Kada tokom žvakanja opteretimo zub, on se utiskuje u svoju koštanu čašicu, periodontalna vlakna se zatežu, i vuku koštane zidove. Ova sila vuče, koja nije mala i na jednoj šestici može iznositi i 600 kg. Deluje stimulativno na kost, koja se stalno pod tim uticajem nanovo stvara i zgušnjava.

Uloga gingive ili desni u ovom sistemu, je zaštitna. Naime spoj gingive sa zubom predstavlja branu prodora infekcije u periodontalni prostor. Sada je jasno da jedino prisustvo prirodnog zuba, i njegovo pravilno opterećenje u funkciji održavaju volumen i kvalitet kosti u izvornom obliku.


METALOKERAMIČKE KRUNICE KRUNE I MOSTOVI

 • Metalokeramičke krunice krune kao solo nadoknade služe da zamene nedostajuće zubne površine jednog zuba u protetici zuba.
 • Rade se kad je potrebno korigovati oblik, položaj, boju zuba, a najčešće se rade zbog velike kariozne destrukcije koju nije moguće sanirati plombom.
 • Estetski i funkcionalno potpuno imitiraju prirodne zube.
 • Izuzetno je trajan.

METALOKERAMIČKI MOSTOVI

Metalokeramicki most Izradjuje se kod nedostatka jednog ili više zuba. Kad raspored preostalih zuba omogućava da se na njih putem kruna naslone zubi koji nedostaju.
Preostali zubi se bruse, prvo se radi metalna konstrukcija na koju se kasnije slaže i peče keramika. Rad se trajno cementira – ne skida se. Po komforu i profilaktičkim svojstvima, a u slučaju dobro postavljene indikacije rad je trajan i sprečava dalje propadanje oralnih tkiva.

Valja spomenuti dileme koje se javljaju oko prekomernog žrtvovanja tvrdih zubnih tkiva. Ako su zubi nosači već pod plombama, mnogo bolje ih je staviti ispod krune jer ona zatvara zub sa svih strana. I u uslovima dobre oralne higijene nema bojazni da će se zub kvariti.

Ukoliko su nosači potpuno zdravi, procenjuje se da li je narušena ravnoteža medju silama koje deluju u ustima,  pa se na osnovu toga postavlja indikacija
Ukoliko ravnoteža nije narušena što je retko, ne mora se ništa raditi. Ukoliko je ravnoteža narušena, zubi se naginju, isplivavaju u bezubi prostor suprotne vilice. Nedostajući zubi se moraju nadoknaditi.