stomatolog novi beograd

Bezmetalne krunice cena krune

RAZLIKE – PREDNOSTI – MANE

Bezmetalne krunice tehnologija novih materijala otvorila je neslućene mogućnosti sinergije za izradu boljih bezmetalnih krunica

Bezmetalane krunice su apsolutno ne reagujuci materijal

To ne mozemo reci za metalokeramiku, Iako su slucajevi primarne preosetljivosti na dentalne legure retki, ipak su zabelezeni.

Mnogo su cesca ostecenja i promene na mekim tkivima pored metalokeramike

Na tržištu postoji nekoliko vrsta bezmetalnih keramičkih krunica koje se koriste za restauraciju zuba. Ove bezmetalne keramičke krunice su izrađene od visoko kvalitetnih materijala kao što su cirkonij ili e.max keramika, pružajući estetski prihvatljivo i trajno rešenje za oštećene ili nedostajuće zube.

Postupak izrade bezmetalnih keramičkih krunica obično započinje pregledom i pripremom zuba. Prvo se ukloni oštećeni deo zuba i oblikujuga tako da odgovara krunici. Zatim se uzima otisak zuba koji se šalje u laboratoriju gde se izrađuje bezmetalna keramička krunica prema preciznim specifikacijama zuba pacijenta.

Vreme izrade

Vreme izrade bezmetalnih keramičkih krunica može varirati, ali obično traje nekoliko dana do nekoliko nedelja, zavisno od laboratorije i složenosti restauracije. Nakon što je krunica izrađena, pacijent se ponovno vraća kod zubara radi postavljanja i prilagođavanja krunice. Zubar će pažljivo proveriti prileganje krunice, boju i estetiku pre nego što je trajno cementira na zub.

Što se tiče cena, troškovi bezmetalnih keramičkih krunica variraju u zavisnosti od različitih faktora kao što su lokacija, iskustvo zubara, materijali koji se koriste i broj zuba koji se restauriraju. Cena može biti različita za svakog pacijenta, jer se prilagođava individualnim potrebama i zahtevima. Obično su bezmetalne keramičke krunice skuplje od metalokeramičkih krunica, ali pružaju izvanrednu estetiku i trajnost.

Važno je napomenuti da bezmetalne keramičke krunice imaju visoku otpornost na habanje i prirodan izgled, pružajući dugotrajno rešenje za restauraciju zuba i poboljšanje osmeha pacijenta. Pri odabiru ovog tipa restauracije, važno je konsultovati se sa zubarom radi dobijanja detaljnih informacija o postupku, ceni i očekivanjima tokom i nakon tretmana.

Mnoge pacijente koje zanimaju bezmetalne krunice krune cena takodje zanima. Ona najpre zavisi od materijala koji se koristi za izradu.  Cena izrade krunica, veoma je bitno da se pacijenti na vreme informisu o ceni.

protetika bezmetalne krunice

Tehnologija novih materijala, je otvorila neslućene mogućnosti sinergije za izradu  bezmetalnih krunica.

Bezmetalane krunice su apsolutno ne reagujuci materijal

To ne mozemo reci za metalokeramiku, Iako su slucajevi primarne preosetljivosti na dentalne legure retki, ipak su zabelezeni.

Mnogo su cesca ostecenja i promene na mekim tkivima pored metalokeramickih krunica.

METALOKERAMICKE KRUNICE KRUNE

Odomaćena je godinama u našoj stomatološkoj praksi. Naime pacijenti se cesto pitaju kako to keramika tj“porcelan“ ne pucaju . I davno je primeceno da porcelan ili keramika kad ima cvrstu podlogu ne puca cak iako je u jako tankom sloju. Ovo otkrice je iskorisceno prvo u izradi metalokeramickih kruna. Za metalokeramicke krune sisteme-podloga za metalokeramiku je metalna. Ona se izradjuje od specijalnih dentalnih legura i debela je 03-05 mm. Na metalnu podlogu se kasnije u tri faze slaze i pece keramika do konacnog oblika prirodnih zuba. U celini metalokeramicka krunica je rucni rad.

BEZMETALNE KRUNICE KRUNE

Bezmetalne krunice sa cirkonom Stomatolog Beograd Dr Branislava SmiljkovicKako im ime kaze pologa je bez metala. Najcesce su zirkonija koja se zbog tvrdoce korist i za mostove veceg raspona presovana keramika litijum disilikat. Osnova se na razne nacine izradjuje od ovih materijala, a onda se keramika slaze takodje u 3 faze kao kod metalokeramike do finalnog oblika.

Razlika izmedju metalokeramickih i bezmetalnih krunica kruna faseta su prvenstveno (estetski) u biokompatibilnosti:

1. Naime bezmetalane krunice krune su potpuno bioinertan materijal apsolutno ne reagujuci materijal, to ne mozemo reci za metalokeramiku Iako su slucajevi primarne preosetljivosti na dentalne legure retki, ipak su zabelezeni. Mnogo su cesca ostecenja i promene na mekim tkivima kad pored metalokeramike imamo i druge nadoknade tipa celicnih kocica ili amalgamskih plombi. Naime izmedju raznorodnih metala se posredstvom pljuvacke kao provodnika razvija elektrohemijski potencijal koji dovodi do vidnog talozenja jona teskih metala u desnima (ono sto vidimo). Po novim otkricima i u udaljenim tkivima ceo svet je ustao protiv amalgama i metalnih legura samo jos uvek mi to tolerisemo.

2. Prednost ali i razlika bezmetalnih krunica kruna nad metalokeramickim krunicama  nije samo estetska. Estetska superiornost bezmetalnih krunica posebno je vidna u estetskoj zoni prednjih zuba. Zbog svoje providnosti i fotopropustljivosti odaju utisak prirodnosti. Ne mora oko biti mnogo osetljivo pa da vidi ovu razliku.

3. Zbog povlacenja desni kroz izvestan broj godina, 5-10 na metalokeramickim zubima se vidi metalni rub pa se one upravo iz tih razloga cesce menjaju.

Odrzavanje oralne higijene bezmetalnih krunica

Kada se odlučite za bezmetalne keramičke krunice, važno je razumeti da održavanje oralne higijene igra ključnu ulogu u dugotrajnosti restauracije. Redovne posete zubaru, pravilno čišćenje zuba i upotreba mekih četkica za zube mogu produžiti vek trajanja bezmetalnih keramičkih krunica.

Estetika ovih krunica je izvanredna, jer se mogu prilagoditi boji i obliku prirodnih zuba, čime se postiže harmonija osmeha. Osim toga, bezmetalne keramičke krunice imaju visoku biokompatibilnost, što znači da su prijateljske za desni i susedne zube.

U procesu odabira bezmetalnih keramičkih krunica, zubar će vam pružiti informacije o različitim vrstama materijala, njihovim karakteristikama i prednostima, pomažući vam da donesete najbolju odluku u skladu sa vašim potrebama.

Konačno, važno je imati realna očekivanja u vezi s vremenom izrade, cenom i trajnošću bezmetalnih keramičkih krunica. Kvalitetna izrada i pažljivo održavanje mogu rezultirati dugotrajnom funkcionalnošću i estetikom.

Pre nego što se odlučite za bezmetalne keramičke krunice, preporučljivo je da se detaljno posavetujete sa svojim zubarom kako biste dobili sve potrebne informacije i razumeli sve korake postupka, što će vam pomoći da donesete informisanu odluku o vašem oralnom zdravlju i estetici osmeha.

Vise o