Popravka zuba – Plomba za zube Lecenje zuba korena kanala – Vadjenje zivca  Endodoncija

Popravka zuba kompozitnimm plombama  belim plombama.

Gotovo da su potpuno istisnule amalgamske – crne plombe.

Nas stav je da su kompozitne plombe bolje za popravku zuba.

Razlozi su čisto mehaničke prirode. Bele plombe se vezuju za zub preko velikog broja veza u mikropukotinama gledji i dentina te su stoga i bolje za popravku zuba.

Na taj način povećavaju površinu preko koje se vezuju. Istovremeno hermetički zatvaraju kavitet sprečavajući prodor mikroorganizama ka manje otpornim zubnim tkivima.

O Lecenju kanala vise ovde

Popravka zuba amalgamskim plombama je takva da su one samo mehanički uglavljene u kavitet. Koji se izradjuje tako da sprečava njegovo ispadanje. Siri je na dnu nego na površini. Po stvrdnjavanju amalgama dolazi do njegovog skupljanja, mikronske kontrakcije

Koje je ipak dovoljno da prodre pljuvačka.

Vremenom se  rastvara podloga ispod plombe.

Razvija se karijes, a plomba ispada tek kada je karijes uznapredovao.

Popravka zuba crnim plombama,amalgamskim, iskustveno u 95% slučajeva ispod tinja karijes.

Popravka zuba i bele plombe

štite zub od naknadnog karijesa zahvaljujući dobrom rubnom zatvaranju.

Izuzetno su mehanički otporne ukoliko je dobro postavljena indikacija za njenu primenu.

Potpuno se uklapaju u preporuku Svetske Zdravstvene Organizacije da se plombe menjaju na 5 godina. One mogu trajati i duže ukoliko se redovno kontrolišu.

Kao posebna motivacija za promenu amalgamskih plombi u kompozitne je svakako njihov visok estetski kvalitet o kome, nadam se, da ne treba posebno pričati.

ENDODONTSKI TRETMAN Lecenje zuba korena kanala

Mehanički i hemijski se tretira unutrašnjost korenova zuba. Nerv ulazi u zub peko vrha korena i pruža se sredinom korenova do kruničnog dela. Mi nervu pristupamo iz kruničnog dela iglama i ulazimo u kanal da bi lečili koren kanala zuba. Postepeno se povećava širina iglica da bismo ravnali i širili kanale do odgovarajuće širine i dužine.

Na svaki nacin i mehanički i hemijski delujemo na infekciju. Ona se ne može lako ukloniti iz kanala. Naime mi lečimo samo centralne glavne kanale u korenovima a od njih kao riblja kost se siri sistem pomoćnih kanala na koje možemo delovati samo hemijski, pa se lečenje zuba najčesće odvija u više seansi. Izmedju seansi koje su obično na sedam dana u kanale se stavlja lek čija je funkcija dezinfekcija i podsticanje reparatornih procesa.

Dobro lečen kanal korena zuba ne vlaži i onda se može napuniti materijalom za hermetičko zartvaranje kanala.

Ovim sprečavamo prodor bakterija iz usta u kost.

Lecenje  korena kanala zuba je veoma bitno kao priprema za protetiku zuba. Protetski rad je trajni rad tako da priprema zuba mora da bude dovedena do kraja.

O Ceni ovde