Kompozitne ili takozvane bele plombe, gotovo da su potpuno istisnule amalgamske tzv. “crne plombe „
Stav ove ordinacije je da su kompozitne plombe bolje. Razlozi su čisto mehaničke prirode. Naime, bele plombe se vezuju za zub preko velikog broja veza u mikropukotinama gledji i dentina. Na taj način povećavaju površinu preko koje se vezuju, a istovremeno hermetički  zatvaraju kavitet sprečavajući prodor mikroorganizama ka manje otpornim zubnim tkivima.

Amalgam plombe su samo mehanički uglavljene u kavitet koji se izradjuje tako da sprečava njegovo ispadanje, tj. širi je na dnu nego na površini .Po stvrdnjavanju amalgama dolazi do njegove mikronske kontrakcije – skupljanja koje je ipak dovoljno da prodre pljuvačka . Vremenom se  rastvara podloga ispod plombe i razvija se karijes, a plomba ispada tek kada je karijes uznapredovao. Iskustveno u 95% slučajeva ispod crne plombe tinja karijes.

„Bele plombe“ štite zub od naknadnog karijesa zahvaljujući dobrom rubnom zatvaranju. Izuzetno su mehanički otporne ukoliko je dobro postavljena indikacija za njenu primenu. Potpuno se uklapaju u preporuku Svetske Zdravstvene Organizacije da se plombe menjaju na 5 godina, ali one mogu trajati i duže ukoliko se redovno kontrolišu.

Kao posebna motivacija za promenu amalgamskih plombi u kompozitne je svakako njihov visok estetski kvalitet o kome, nadam se, da ne treba posebno pričati.