Popravka zuba endodoncijaPopravka zuba,

kompozitne ili takozvane bele plombe, gotovo da su potpuno istisnule amalgamske “crne plombe,

Stav ordinacije je da su kompozitne plombe prihvatljivije. Razlozi su čisto mehaničke prirode. Naime, bele plombe se vezuju za zub preko velikog broja veza u mikropukotinama gledji i dentina. Na taj način povećavaju površinu preko koje se vezuju. Istovremeno hermetički zatvaraju kavitet sprečavajući prodor mikroorganizama ka manje otpornim zubnim tkivima.

O Lecenju kanala vise ovde

Amalgam plombe su samo mehanički uglavljene u kavitet, koji se izradjuje tako da sprečava njegovo ispadanje. Siri je na dnu nego na površini. Po stvrdnjavanju amalgama dolazi do njegove mikronske kontrakcije – skupljanja koje je ipak dovoljno da prodre pljuvačka. Vremenom se  rastvara podloga ispod plombe. Razvija se karijes, a plomba ispada tek kada je karijes uznapredovao. Iskustveno u 95% slučajeva ispod crne plombe tinja karijes.

Popravka zuba i bele plombe

štite zub od naknadnog karijesa zahvaljujući dobrom rubnom zatvaranju. Izuzetno su mehanički otporne ukoliko je dobro postavljena indikacija za njenu primenu. Potpuno se uklapaju u preporuku Svetske Zdravstvene Organizacije da se plombe menjaju na 5 godina. One mogu trajati i duže ukoliko se redovno kontrolišu.

Kao posebna motivacija za promenu amalgamskih plombi u kompozitne je svakako njihov visok estetski kvalitet o kome, nadam se, da ne treba posebno pričati.

O Ceni ovde