Saveti stomatologa Dr Branislave Smiljković

1. Možete li da mi kažete šta je to inlej?
Inlej jeplomba koja se izradjuje u tehnici na osnovu modela koji pravi stomatolog ,ili na osnovu uzetog otiska.Može se raditi od keramike zlata,kpompozita idr materijala.Vrednost inleja je unjegovom preciznom i bliskom kontaktu sa zubom i cementiranju sa izuzetno dobrim cementima ciji sloj nije deblji od 20 mikrona.Inlejom se u potpunosti može imitirati morfologija zuba,te on predstavlja najbolju mogucu plombu.

2. Polomio mi se zub.Ostao je samo koren.Da li da ga izvadim ili se i on može koristiti?
Korenovi dovoljne dužine posebno ako su iznad nivoa vilicne kosti se mogu izleciti.kanal korena se dalje koristi za ugradnju specijalnih kocica .Posle toga se može izraditi kruna ili kompozitna plomba ili se zub može ukljuciti u most.

3. Kažu mi da nocu škripim zubima.Da li mi možete pomoci?
Nocno škripanje ili stiskanje zubima tzv bruksomanija ili bruksizam,je poremecaj centralnog porekla.Stomatolog izradjuje night guard nocni štitnik koji pacijent nosi dok spava .Štitnik sprecava škripanje i sve posledice koje ono izaziva nazubima i vilicnom zglobu kao i na žvacnim mišicima. Iskustvo nam govori da se u velikom procentu bruksizam ponovo javlja po prestanku nošenjasplinta. Zato je veoma cesto potrebno konsultovati psihijatra i primeniti fizikalnu terapiju.

4. Da li treba zameniti crne plombe?
Naš stav je da treba Više informacija o kompozitnim plombama pogledajte na stranama našeg sajta.

5. Da li beljenje steti zubima?
Beljenje je potpuno bezopasno Zubi se vrlo brzo remineralizuju uz primenu odgovarajucih pasti ali i dalje ostaju beli -Pogledajte više informacija vezano za beljenje zuba .

6. Da li se zub brusi za postavljanje cirkona?
Ne, cirkon se lepi specijalnim sredstvima koja ne ostecuju zubno tkivo

Vaša Dr. Branislava