O beljenju zuba

Beljenje zuba je potpuno bezopasan proces promene boje zuba hemijskom reakcijom oksidacije. Spoljasnja povrsina zuba reaguje sa vodonik ili karbamid peroksidom i boja zuba postaje svetlija za sest do osam nijansi. Postoji ordinacijsko i kućno beljenje kao i pojedinačno beljenje devitalizovanih zuba.

beljenjeOrdinacijsko beljenje zuba

Ordinacijskim beljenjem rezultat se brže postiže ali su sredstva koje se koriste agresivnija.

 Kućno beljenje zuba

Kućno beljenje podrazumeva upotrebu silikonskog treja-kasike u koju se stavlja sredstvo za beljenje niže koncetracije.
Samo beljenje traje oko tri nedelje, rezultati su izvanredni i uporedo se primenjuje remineralizacija odgovarajućim preparatima. Željenji efekat se brže postiže kod mladjih osoba. Efekat beljenja traje tri do četri godine kada se može ponoviti.
 
Vratite stari sjaj vasem osmehu

208291551485709696_fR7QbA4M_c

  Boja zuba

Odakle  potice  boja zuba

Boja zuba potice u stvari od boje dentina,tvrdog tkiva zuba,koje se nalaziispod gledji .

Sto je gledj bolje mineralizovana to je providnija

pa boja  dentina  postaje  vidljivija.

 
4730823

Za beljenje se koristeVODONOK PEROKSID ILI KARBAMID PEROKSID

Molekuli ovih jedinjenja su veoma mali pa mogu proci kroz gledj i uci u dentin

gde se raspadaju na vodu i kiseonik.Voda ispari odnosno upijaju je krvni i

limfni sudovi, a kiseonik procesima oksidacije izbeljuje dentin.

Kako ni voda ni kiseonik nisu stetn  , jasno je da ni samo beljenje zuba nije stetno

Postoje razni vidovi beljenja zuba , a osnovna je podela na

  • Ordinacijsko i
  • Kucno beljenje
  • Ordinacijsko beljenjese moze izvoditi , samo premazivanjem zuba karbamid

peroksidom   ili  se moze koristiti i laser kao i razni tipovi ultraljubicaste svetlosti.

U svakom slucaju ,samo karbamid peroksid beli zube, dok svetlost samo ubrzava hemijske procese.

  • Kucno beljenjeobavlja se uz pomoc tray-a, silikonske modle koja se izradjuje na osnovu otiska vasih zuba. U trey se  uvece , posle pranja zuba a pre spavanja unosi u odredjenoj kolicini   izbeljivac  i onda se  trey postavlja na

Ujutru se trey skidaa uvece se postupak ponavlja.

Koncentracije karbamid peroksida koje se koriste krecu se od 10  – 38  %.

Za ordinacijsko beljenje obicno se koriste jace koncentracije  , a za kucno manje.

  • Broj poseta
  • Ordinacijskog belejnja 2 – 3  posete na drugi dan
  • a kucnog beljenja 3-4nedelje
  • Efekat beljenja –  uz adekvatnu higijenu   2-3 godine

Kod pusaca i kafopija manje  – do godinu dana.

  • Beljenje se moze ponoviti bezbedno za 6 meseci

KAKO JE OTKRIVENO BELJENEJE ZUBA

Beljenje zuba je otkriveno slucajno.Americki ortodont Bil  Klusmayer je primetio da pacijenti koji nose fiksnu protezu cesce imaju upalu desni.

Kako upalu desni izazivaju anaerobni mikroorganizmi(oni  koji mogu da zive samo bez kiseonika) odlucio je da ih tretira kiseonikom.Nama najdostupniji kiseonik je u hidrogenu.

Koristio je najnizu koncentraciju od 3 % .Uskoro je medjutim primetio, da ovi pacijenti imaju i svetlije zube.

Posle ovog usledili su i drugi pokusaji . Iako je u međuvremenu otkriveno da se zubi mogu izbeljivati i laserom, enzimima i na još par interesantnih načina

30 godina kasnije izbeljivanje zuba peroksidom (ovde mislim na  vodonik peroksid i na karbamid peroksid, zavisno da li se radi o ordinacijskom ili kućnom beljenju) i dalje ostaju metod izbora, jer  istraživanja pokazuju da je on najbezbedniji a savršeno efikasan

HRANA KOJA BOJI ZUBE

Svi znamo da je kafa loša za naše zube, ali da li ste znali da cvekla, kiseli krastavčići i bobičasto voće imaju isti efekat na belinu zuba

Da biste imali osmeh “kao sa reklame” potrebno je da obratite pažnju na to šta jedete. Postoje namirnice koje ostavljaju mrlje na vašim zubima, a to možete  izbeći jedino izbegavanjem ove hrane.

Bobičasto voće

Bez obzira koliko je ukusno, ono boji zube brzinom munje. Ako se kojim slučajem nasmejete nakon što ste pojeli šaku bobičastog voća, zastrašićete sve ljude oko vas je ćete izgledati veoma “čudno” sa tamnim zubima.

Da  biste imali osmeh “kao sa reklame” potrebno je da obratite pažnju na to šta jedete.

Postoje namirnice koje ostavljaju mrlje na vašim zubima, a to  možete izbeći jedino izbegavanjem ove hrane.

Cvekla

Znate da se mrlje od cvekle na vašoj odeći nikada nisu oprale. E, onda sigurno znate šta rade vašim zubima.

Čim pojedete cveklu, operite zube  pastom.

Krekeri

Ko bi rekao da krekeri boje vaše zube? Ali ako se uzme u obzir da su krekeri napravljeni od rafiniranih ugljenih hidrata i da su puni šećera, onda je jasno zašto stvaraju bakterije koje uništavaju zube

Balzamik sirće

Ono je puno pigmenta i kiseline koja se direktno lepi za zube i ne stvara nimalo dobru sliku. Ali ukoliko jedete ovo sirće u kombinaciji sa zelenom salatom, umanjićete njegovu štetu na vaše zube

Krastavčići

Kiseli krastavci su štetni za zube zbog kiseline koju sadrže. Izvinite  svi Vi  koji volite turšiju

Kafa i čaj

Za ovo već znamo, zbog kofeina koji stvara žute mrlje na našim zbima Neki od nas su se već pomirili sa žutim zubima, ali ne i sa ostavljanjem kafe.

Paradajiz sos

Ima skoro ista svojstva kao i balzamsko sirće koje uništava zubnu gleđ.

Ukoliko jedete paradajiz sos, jedite ga u smanjenim količinama

Osam trikova za zdrave i bele zube

Mnogo je razloga zbog kojih se na zubima pojavljuju tamne naslage, ali to ne znači da sa njima moramo i da živimo. Blistav osmeh daje nam samopouzdanje, čini da izgledamo mlađe i ostavlja dobar prvi utisak.

Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da sačuvate bele zube i istaknete blistav osmeh.

Ne preterujte sa četkanjem

Jedna od manje poznatih tajni je izbegavanje čestog i dugotrajnog pranja zuba. Pranje zuba odmah nakon jela može skinuti gleđ, koja je omekšana zbog kiselina koje se u našim ustima stvaraju prilikom jela. Sačekajte bar pola sata nakon jela, pre nego što operete zube i trudite se da pokreti prilikom četkanja budu što nežniji.

Smanjite unos vina, kafe i čaja

Vino, kafa i čaj na zubima ostavljaju tamne naslage, a zbog kojih vremenom postaju sve slabiji. Ako ne možete da ih se odreknete, trudite se da prilikom konzumacije koristice slamčicu, kako bi ove tečnosti imale što manje dodira sa zubima. Takođe, izbegavate sva tamno obojena pića.

Žvake

Žvakaća guma pomaže u stvaranju veće količine pljuvačke, što je pozitivno, jer ona čisti usnu duplju. Povećana proizvodnja pljuvačke, takođe, neutralizuje bakterije koje uzrokuju karijes i bolesti desni. Žvake su korisne i zato što utiču na smanjenje stresa i suzbijaju želju za slatkim.

Izbegavajte kiselu hranu

Ne zaboravite da hrana koju jedemo znatno utiče na nastanak žutih zuba. Izbegavajte kiselu hranu i pića, poput sportskih napitaka, gaziranih pića, grickalica bogatih šećerom, limun, tvrde slatkiše, paradajz i sve ostale namirnice bogate skrobom. Hrana koja je dobra za vaše zube podrazumeva voće i povrće sa mnogo vlakana, orašasto voće, vodu i cele žitarice.

Isprobajte tretman za izbeljivanje

Na tržištu ima puno ‘kućnih preparata za izbeljivanje zuba’ koji će vam pomoći da dobijete blistav osmeha za malo novca. Međutim, pre nego što se odlučite za jedan od ovih proizvoda, raspitajte se koja vam metoda najbolje odgovara. Ako nemate mnogo vremena, tu su tretmani koji traju do deset minuta. Pasta za izbeljivanje zuba, vodica za ispiranje usne duplje i konac za čišćenje takođe vam mogu biti od velike pomoći pri uklanjanu tamnih naslaga i izbeljivanju zuba. Tu su i olovke za izbeljivanje koje možete nositi sa sobom i koristiti tokom dana, po potrebi.

Navalite na hrskavu hranu

Za bele zube jedite jabuke, celer, šargarepu i kruške, jer su oni prirodna sredstva za čišćenje i izbeljivanje zuba. Hrskava tekstura pomaže u uklanjanju čestica koje stvaraju naslage. Zapamtite samo da ih je potrebno jesti cele, a ne iseckane na komadiće .

Koristite konac za zube

Korišćenje konca dobra je ideja ako vam je nešto zapelo među zubima, ali i ako želite da ih izbelite. Konac za zube pomaže u izbeljivanju jer se njegovom upotrebom rešavate naslaga i bakterijskog kamenca između zuba, pa oni deluju belje. Ovom navikom, takođe, sprečavate nastanak gingivitisa i lošeg zadaha.