Lečenje zuba

Lecenje zuba u narodu poznato kao vadjenje zivca je stomatoloska procedura koja se obavlja iz više razloga.

1. Bol je na žalost prvi simptom koji dovodi pacijenta stomatologu.

  • Može biti produžen bol na hladno
  • Sevajuci spontani bol
  • Bol na pritisak tj pri žvakanju
  • Konstantni jaki bolovi koji ne prolaze na primenu analgetika.
  • Produžen bol na toplo.
  • Bol koji noću budi.

2. Rendgenski snimak – često nam ukaze na procese koji se nekad javljaju u kosti potpuno bez siptoma. Zub boli kad je zubni nerv upaljen.

  • Uzrok upale je najčesće karijes, trauma, džepovi.

Karijes – Da li je zarazan,više o tome

ENDODONTSKI TRETMAN

Mehanički i hemijski tretira unutrašnjost korenova zuba. Nerv ulazi u zub peko vrha korena i pruža se sredinom korenova do kruničnog dela. Mi nervu pristupamo iz kruničnog dela iglama i ulazimo u kanal da bi lečili koren kanala zuba. Postepeno se povećava širina iglica da bismo ravnali i širili kanale do odgovarajuće širine i dužine.

Na svaki nacin i mehanički i hemijski delujemo na infekciju. Ona se ne može lako ukloniti iz kanala. Naime mi lečimo samo centralne glavne kanale u korenovima a od njih kao riblja kost se siri sistem pomoćnih kanala na koje možemo delovati samo hemijski, pa se lečenje zuba najčesće odvija u više seansi. Izmedju seansi koje su obično na sedam dana u kanale se stavlja lek čija je funkcija dezinfekcija i podsticanje reparatornih procesa.

Dobro lečen kanal korena zuba ne vlaži i onda se može napuniti materijalom za hermetičko zartvaranje kanala. Ovim sprečavamo prodor bakterija iz usta u kost.

Popravka zuba – Punjenje kanala korena zuba  – materijali za punjenje + guma arabika + plomba i sve proveravamo rendgen snimkom.

Lečenje zuba se često ne završava plombiranjem. Naime pristup kanalima dosta uklanja tvrdo zubno tkivo zuba koji je već u velikoj meri ostećen karijesom. Zato bi ovi zubi u roku od 4-6 meseci ako je takva procena lekara trebalo da se nadograde zubnim navlakama ili krunama. Lečenje zuba se radi u lokalnoj anesteziji. Ako endodontski tretman ne daje željeni rezultat neretko se kombinuje sa hiruskim zahvatom tzv apikotomijom. Zubi koje smo nekad morali da vadimo danas se uspešno leče zahvaljujući napretku endo tehnologije.

Još o lečenju korena kanala

O Ceni ovde