stomatolog novi beograd

Fiksne nadoknade – Zubne navlake – Krunice, krune

Fiksne proteze (vidite stranu fiksne proteze za ispravljane zuba) nisu isto sto i fiksne navlake – krunice krune, mostovi.

Naime fiksne proteze ispravljaju zube i nista ne nadoknadjuju. Fiksne nadoknade su zubne krunice – navlake ili mostovi koje im nadoknadjuju manjak zubne supstance ili pak nedostajuce zube. Navlake, krunice ili krune izradjuju se obicno u slucajevima kad nedostaje dosta zubnog tkiva, velike plombe, leceni zubi skloni lomljenju, plombe koje cesto ispadaju.

Zubna krunica upotreba. Zub se po potrebi nadogradi, zbrusi i na njega navlači izmodelovana navlaka ili krunica. Ona se na zub fiksira specijalnim lepkovima. Ne može se skidati i zato se zove fiksna zubna nadoknada. Isti je slučaj sa mostovima. Zubi se pripremaju na isti način ,a mostovi se rade kad imamo izvadjene zube da bi premostili bezubi prostor. Za most treba da imamo kako pacijenti često kazu“vezu“a to znači zub ispred i zub iza bezubog prostora koji će biti nosači tj na koje će se lepiti cela mostna konstrukcija. Most se ne može skidat i zato je on fiksna zubna nadoknada.

FIKSNE PROTEZE ZA ISPRAVLJANJE ZUBA I MOBILNE PROTEZE ZA ISPRAVLJANJE ZUBA

Imam potrebu da ukažem pacijentima na razlike izmedju ova dva termina. Primetila sam da se pacijenti tesko snalaze oko ovih termina koji su naravno stručnii ne moraju ih znati ali će im olaksati.

Fiksna proteza

Fiksne proteze su proteze za ispravljanje zuba i obično su u vidu malih kockastih bravica koje se lepe na svaki zub pojedinačno. Bravice se medjusobno povezuju zicom koja se za njih pričvrsćuje ili gumicama ili specijalnim samoligirajucim sistemom. Sve ovo stoji na zubima za sve vreme terapije, fiksirano, znaci ne skida se, i zato ovo zovemo fiksnom protezom. Kad kazemo fiksna proteza mislimo na protezu za ispravljanje zuba koja se ne skida.

Mobilne proteze

Postoje i mobilne proteze za ispravljanje zuba, a to su aparati za sirenje vilica i ispravljanje zuba koje se noću nose a danju skidaju kao i sve popularnije folije za ispravljnje zuba. Iako su ovo mobilne, skidajuće proteze često ih pacijenti zovu fiksnim protezama jer taj termin sad već označava njihovu f-ju tj ispravljanje zuba što je pacijentu najvažnije a da li će to biti mobilno ili fiksirano nema značaj za rezultat, više se odnosi na komfor pacijenta.

O Ceni ovde