stomatolog novi beograd

Bezmetalne i Metalokeramicke krunice – Navlake

RAZLIKE – PREDNOSTI – MANE

Prelazeći iz 20. u 21. vek već polako smo uz eru novih tehnologija dodali tehnologiju novih materijala, cija sinergija je otvorila neslućene mogućnosti, za izradu sve boljih i vrednijih zubnih nadoknada.

METALOKERAMIKA

Odomaćena je godinama u našoj stomatološkoj praksi. Naime pacijenti se cesto pitaju kako to keramika tj“porcelan“ ne pucaju . I davno je primeceno da porcelan ili keramika kad ima cvrstu podlogu ne puca cak iako je u jako tankom sloju. Ovo otkrice je iskorisceno prvo u izradi metalokeramickih krunica. Za metalokeramicke krune sisteme-podloga za metalokeramiku je metalna. Ona se izradjuje od specijalnih dentalnih legura i debela je 03-05 mm. Na tu metalnu podlogu se kasnije u tri faze slaze i pecekeramika do konacnog oblikaprirodnih zuba. U celini metalokeramicka kruna je rucni rad.

BEZMETALNE KRUNE – KRUNICE

Navlake-podloge su kako im ime kaze bez metala. Ima ih vise najcesce su zirkonija koja se zbog tvrdoce korist i za mostove veceg raspona presovana keramika litijum disilikat. Osnova se na razne nacine izradjuje od ovih materijala,a onda se keramika slaze takodje u 3 faze kao kod metalokeramikedo finalnog oblika.

Razlika izmedju metalokeramickih i bezmetalnih krunica su prvenstveno (estetski) u biokompatibilnosti:

1. Naime bezmetalana keramika je potpuno bioinertan materijalapsolutno ne reagujuci materijal,sto ne mozemo reci za metalokeramiku Iako su slucajevi primarne preosetljivosti na dentalne legure retki,ipak su zabelezeni .Mnogo su cesca ostecenja i promene na mekim tkivima kad pored metalokeramike imamo i druge nadoknadetipa celicnih kocica ili amalgamskih plombi Naime izmedju raznorodnih metala se posredstvom pljuvacke kao provodnika razvija elektrohemijski potencijalkoji koji dovodi do vidnog Talozenja jonateskih metalau desnima (ono sto vidimo), a po ne tako novim otkricima i u udaljenim tkivima (ceo svet je ustao pored amalgama i metalnih legura-samo mi jos uvek to tolerisemo).

2. Prednost ali i razlika bezmetalnih keramickih krunica nad metalokeramickim krunicama nije samo estetska.Estetska superiornost bezmetalnih keramickih krunica posebno je vidna u estetskoj zoni tj prednjih zuba. Zbog svoje providnosti i fotopropustljivosti odaju utisak prirodnosti. Ne mora oko biti mnogo osetljivo pa da vidi ovu razliku.

3. Zbog povlacenja desni kroz izvestan broj godina 5-10 na metalokeramickim zubima se vidi metalni rub pa se one upravo iz tih razloga cesce menjaju.