stomatolog novi beograd

Fiksne nadoknade – Zubne navlake – Krune, krunice

Fiksne proteze (vidite stranu fiksne proteze za ispravljane zuba) nisu isto sto i fiksne navlake – krunice, mostovi.

Naime fiksne proteze ispravljaju zube i nista ne nadoknadjuju. Fiksne nadoknade su zubne krunice – navlake ili mostovi koje im nadoknadjuju manjak zubne supstance ili pak nedostajuce zube. Navlake, krune ili krunice izradjuju se obicno u slucajevima kad nedostaje dosta zubnog tkiva, velike plombe, leceni zubi skloni lomljenju, plombe koje cesto ispadaju. Zub se po potrebi nadogradi,zbrusi i na njega navlaci izmodelovana navlaka ili krunica. Ona se na zub fiksira specijalnim lepkovima. Ne moze se skidati i zato se zove fiksna zubna nadoknada. Isti je slucaj sa mostovima. Zubi se pripremaju na isti nacin ,a mostovi se rade kad imamo izvadjene zube da bi premostili bezubi prostor. Za most treba da imamo kako pacijenti cesto kazu“vezu“a to znaci zub ispred i zub iza bezubog prostora koji ce biti nosaci tj na koje ce se lepiti cela mostna konstrukcija. Most se ne moze skidat i zato je on fiksna zubna nadoknada.

FIKSNE PROTEZE ZA ISPRAVLJANJE ZUBA I MOBILNE PROTEZE ZA ISPRAVLJANJE ZUBA

Imam potrebu da ukazem pacijentima na razlike izmedju ova dva termina Primetila sam da se pacijenti tesko snalaze oko ovih termina koji su naravno strucnii ne moraju ih znati ali ce im olaksati. Fiksne proteze su proteze za ispravljanje zuba i obicno su u vidu malih kockastih bravica koje se lepe na svaki zub pojedinacno. Bravice se medjusobno povezuju zicom koja se za njih pricvrscuje ili gumicama ili specijalnim samoligirajucim sistemom. Sve ovo stoji na zubima za sve vreme terapije, fiksirano, znaci ne skida se, i zato ovo zovemo fiksnom protezom. Kad kazemo fiksna proteza mislimo na protezu za ispravljanje zuba koja se ne skida.

Postoje i mobilne proteze za ispravljanje zuba, a to su aparati za sirenje vilica i ispravljanje zuba koje se nocu nose a danju skidaju kao i sve popularnije folije za ispravljnje zuba. Iako su ovo mobilne, skidajuce proteze cesto ih pacijenti zovu fiksnim protezama jer taj termin sad vec oznacava njihovu f-ju tj ispravljanje zuba sto je pacijentu najvaznije a da li ce to biti mobilno ili fiksirano nema znacaj za rezultat ,vise se odnosi na komfor pacijenta.